Ce este N-acetil-L-cisteina și care sunt beneficiile sale
Auzim tot mai des vorbindu-se de N-Acetil-L-Cisteina, dar puțină lume știe ce este de fapt acest aminoacid, ce rol joacă și care sunt motivele pentru care este atât de important pentru sănătatea întregului organism.
Aminoacizii sunt niște compuși organici care stau la baza proteinelor, fiind numiți din acest motiv și „cărămizile vieții”. Rolul pe care-l joacă în organism este într-adevăr crucial, deoarece de ei depind numeroase procese vitale. Aminoacizii contribuie între altele la sinteza hormonilor și a neurotransmițătorilor, susțin producerea enzimelor în organism, ajută la buna funcționare a sistemului imunitar, construiesc mușchii și transportă nutrienții.
În componența proteinelor intră în total 20 de aminoacizi, fiecare având funcțiile sale. Cei 20 de aminoacizi se împart în trei mari categorii. Prima este cea a aminoacizilor esențiali, care nu pot fi sintetizați în organism și care pot fi așadar obținuți numai din alimentație sau recurgând la suplimentele alimentare. A doua este cea a aminoacizilor neesențiali, care sunt sintetizați de către organismul uman. Iar o a treia categorie este cea a aminoacizilor semi-esențiali, care sunt sintetizați de organismul uman, atunci când acesta este sănătos, dar care pot fi procurați și cu ajutorul alimentelor sau al suplimentelor alimentare. Din această ultimă categorie face parte și cisteina, un aminoacid cu conținut de sulf, care participă la multiple funcții metabolice. Între acestea se numără de pildă sinteza acizilor grași, producția de hormoni și producția de colagen, cisteina jucând așadar un rol important inclusiv în menținerea structurii pielii, a unghiilor și a părului. În ceea ce privește N-Acetil-L-Cisteina (NAC), aceasta este un compus derivat din cisteină, care este indispensabil producerii celui mai important antioxidant din organism, dar care are și numeroase alte beneficii.
Beneficiile NACCel mai important antioxidant intracelular sintetizat în corpul uman este glutationul, o proteină care se găsește în fiecare dintre celulele noastre, jucând un rol crucial în protejarea acestora de daunele oxidative și în menținerea sănătății sistemului imunitar. Însă rolul glutationului nu se oprește aici. El participă activ la detoxifierea ficatului și a rinichilor și la eliminarea compușilor toxici și organism, asigură formarea normală a proteinelor, contribuie la menținerea sănătății țesuturilor și, potrivit unor studii, poate chiar preveni bolile cardiovasculare și îmbunătăți rezistența la insulină a vârstnicilor. Dar pentru a produce glutation, organismul are nevoie de trei aminoacizi, între care se numără și N-Acetil-L-Cisteina. Cu alte cuvinte, în absența NAC, nu avem glutation, iar în lipsa acestuia, poate avea de suferit întregul nostru organism.
Renumele N-Acetil-L-Cisteinei nu se datorează totuși exclusiv faptului că este indispensabilă producerii de glutation. Sau că, după cum am văzut, are un rol atât de important în menținerea structurii pielii, a unghiilor și a părului. Datorită conținutul de sulf, N-Acetil-L-Cisteina este folosită pe scară largă și ca mucolitic, fiind deosebit de eficientă în tratarea afecțiunilor respiratorii manifestate prin tulburări ale secreției bronșice, dar și pentru combaterea crizelor de astm și a respirației șuierătoare (weezing). NAC este de asemenea administrat pentru reducerea diferitelor tipuri de dependență, precum cea de nicotină, și pentru ameliorarea anumitor tulburări psihiatrice, precum cele obsesiv compulsive. N-Acetil-L-Cisteina este folosită de medici și în cazul pacienților care suferă de afecțiuni renale, în intoxicațiile cu paracetamol, pentru îmbunătățirea funcției digestive sau pentru reglarea nivelului de glucoză din sânge. Deoarece ajută la reducerea oboselii musculare, ea este apreciată și de sportivii care efectuează antrenamente intense și care necesită o rezistență fizică ridicată.
Ce alimente conțin N-Acetil-L-Cisteină
Multe dintre alimentele bogate în proteine conțin și cisteină, între ele numărându-se de exemplu carnea, peștele, ouăle și produsele lactate, precum iaurtul și brânza. N-Acetil-L-Cisteina poate fi de asemenea procurată din diverse surse vegetale, precum leguminoasele, ceapa și usturoiul, broccoli, varza de Bruxelles, semințele și germenii de grâu.
Deși N-Acetil-L-Cisteina are în principiu un profil de siguranță ridicat, ea poate avea totuși unele efecte adverse, precum durerile de cap, amețelile, gura uscata, greața și vărsăturile. De aceea, este foarte important ca, în cazul în care apelăm la suplimentele cu N-Acetil-L-Cisteina, să ne consultăm cu un medic care să ne prescrie doza potrivită. Acesta va ține seama și de eventualele interacțiuni cu alte medicamente, precum izosorbidul, nitroglicerina, oxiconazolul, cărbunele activat ori medicamentele care suprimă sistemul imunitar. Mai este de asemenea de notat că specialiștii recomandă evitarea administrării N-Acetil-L-Cisteinei atât pe durata sarcinii, cât și pe cea a alăptării.
Antioxidants Boost, 30 capsule, Longevity Boost
108,96 lei
Bergamot pure essential oil, ulei esential de bergamota, 10 ml, Longevity Boost
85,45 lei
Geranium pure essential oil, ulei esential de geranium, 10 ml, Longevity Boost
135,45 lei
Immune plus, 60 capsule, Longevity Boost
148,36 lei
Inubiotics Boost, 60 capsule, Longevity Boost
158,06 lei
Lavender pure essential oil, ulei esential de lavanda, 10 ml, Longevity Boost
110,21 lei
Magnesium Bisglycinate Boost, 60 capsule, Longevity Boost
68,78 lei
Myo-inositol seleniu, 60 capsule, Se-inositol, Longevity Boost
120,52 lei
Pachetul Energy Boost
332,30 lei
Pachetul Wellness Boost
237,21 lei
Therapeutic bath salt, sare de baie Epsom cu lavanda, Longevity Boost
109,45 lei
Vitamina C Lipozomala, 60 capsule, Longevity Boost
118,78 lei