10 lucruri de știut despre SELENIU
- Seleniul este un oligoelement esențial cu puternice proprietăți antioxidante și antiinflamatoare, care întărește imunitatea și protejează împotriva mutațiilor și deteriorării ADN-ului.
- Este vital pentru multe procese din corpul uman, ajutând, între altele, la reglarea funcției glandei tiroide, prevenirea și combaterea afecțiunilor cardiovasculare, la buna funcționare a ficatului și a pancreasului, la reducerea colesterolului, menținerea elasticității țesuturilor, întărirea sistemului imunitar, încetinirea procesului de îmbătrânire, prevenirea declinului mental și a apariției unor boli de tipul Alzheimerului, Parkinsonului ori sclerozei multiple și la reducerea apariției anumitor tipuri de cancer.
- Nu poate fi produs de organism, astfel încât nu-l putem procura decât prin alimentație sau apelând, atunci când aceasta nu ne asigură necesarul, la suplimente alimentare.
- Principalele surse alimentare de seleniu sunt, între altele, nucile (mai ales cele braziliene), peștele și fructele de mare, ouăle, carnea slabă, de pasăre sau de vită, fasolea și cerealele integrale, roșiile, usturoiul și ceapa.
- Doza zilnică recomandată este de 55 de micrograme în cazul adulților, 60 de micrograme în cazul femeilor însărcinate, 70 în cazul celor care alăptează și de circa 15-30 micrograme pe zi, în funcție de vârstă, în cazul copiilor. Suplimentarea seleniului este în general recomandată în doze de maxim 400 micrograme pe zi, pentru o perioadă limitată, care se întinde de regulă pe câteva luni.
- Carența de seleniu poate să apară atunci când majoritatea alimentelor pe care le consumăm provin din zone care se confruntă ele însele cu un deficit, cum se întâmplă de pildă în cazul solurilor unor regiuni din China sau Europa. Carența de seleniu poate fi însă determinată și de o alimentație necorespunzătoare, de stres, de consumul excesiv de alcool sau de tutun, ori de unele afecțiuni, între care se numără de exemplu boala Crohn.
- Semne ale carenței de seleniu pot fi, între altele, oboseala, scăderea imunității, căderea părului, dificultățile de concentrare, creșterea nivelului de colesterol. Acesta e însă doar vârful icebergului. Deficitul de seleniu poate avea efecte mult mai grave, precum apariția unor probleme la nivelul sistemului cardiovascular sau al tiroidei.
- Există două forme de seleniu. Cel organic, care este absorbit de organism în proporție de peste 90%, și cel anorganic, în cazul căruia absorbția e redusă a circa 50%.
- Printre efectele supradozării cu seleniu se pot număra, în cazurile mai puțin grave. căderea părului, înroșirea feței, amețeala, durerile musculare, afectarea gustului și mirosului, greața, vărsăturile, tremurul și halena. Printre efectele mai severe amintim infarctul miocardic, problemele intestinale și insuficiența renală. În cazul unor doze foarte mari, se poate ajunge chiar și la deces.
- Dacă suspectați că suferiți de o carență de seleniu, nu este deloc recomandabil luați măsuri pe cont propriu, apelând în orb la suplimente cu seleniu sau mâncând cantități exagerate de alimente bogate în acest oligoelement. În schimb, este foarte important să vă adresați unui medic, care să vă recomande un set de analize, să discute cu dvs. despre alimentația pe care o urmați și să vă ofere apoi îndrumările de care aveți nevoie.
Antioxidants Boost, 30 capsule + GRATUIT o cutie de Magnesium Bisglycinate Boost, 60 capsule, Longevity BOOST
108,96 lei
Antioxidants Boost, 30 capsule, Longevity BOOST
108,96 lei
Immune plus, 60 capsule, Longevity BOOST
148,36 lei
Inubiotics Boost, 60 capsule, Longevity BOOST
158,06 lei
Liposomal Vitamin C, 60 capsule, Longevity BOOST
118,78 lei
Magnesium Bisglycinate Boost, 60 capsule, Longevity BOOST
68,78 lei
Mind Forte, 30 capsule, Longevity BOOST
158,00 lei
Pachetul Energy Boost
332,30 lei
Pachetul Imunity Boost
340,16 lei
Pachetul Wellness Boost
237,21 lei
Se-Inositol Boost, 60 capsule, Longevity BOOST
120,52 lei
Se-Inositol, 60 capsule, Longevity BOOST, Myo-Inositol
120,52 lei