13 lucruri de știut despre sindromul de intestin permeabil
Sindromul de intestin permeabil a devenit o plagă a zilelor noastre, fiind cauzat mai ales de factori care țin de stilul de viață modern. Deoarece consecințele pot fi extrem de variate, între ele numărându-se de pildă sindromul Crohn, neurodermatita, obezitatea, irascibilitatea, alergiile sau sindromul premenstrual, e indicat să cunoaștem câteva lucruri esențiale despre permeabilitatea crescută a peretelui intestinal, astfel încât să o putem preveni sau măcar detecta și trata cât mai din vreme.
- Mucoasa intestinală are o suprafață de mai multe sute de metri pătrați, însă căptușeala ei, care ține bacteriile și toxinele din intestin departe de circuitul nostru sanguin, are o grosime care se reduce la dimensiunea unei celule.
- Cercetătorii au calculat că, în decursul vieții, consumăm în medie 35 de tone de alimente, care ajung să treacă prin intestin și care îl pot ajuta să funcționeze mai bine sau, dimpotrivă, îl pot afecta grav, perturbând echilibrul florei sau sporind permeabilitatea intestinală.
- Peretele intestinului subțire funcționează ca o sită, care lasă să pătrundă în circuitul sanguin nutrienții de care are organismul nevoie, dar care nu permite trecerea componentelor toxice. Când bariera intestinală devine prea permeabilă, această „sită” se strică, provocând inflamații care ne pot afecta întregul organism.
- Printre urmările sindromului de intestin permeabil se pot număra unele boli inflamatorii intestinale, precum sindromul Crohn, malabsorția nutrienților esențiali, balonarea, depresia, confuzia, scăderea puterii de concentrare, obezitatea, irascibilitatea, fibromialgia, sindromul premenstrual, anxietatea și chiar și apariția alergiilor, migrenelor, rinitei, dermatitei, intoleranțelor alimentare ori a astmului. Unii specialiști asociază cu sindromul de intestin permeabil și apariția unor boli autoimune precum diabetul, psoriazisul sau artrita reumatoidă.
- Sindromul de intestin permeabil este tot mai frecvent întâlnit, deoarece apariția sa este favorizată de stilul modern de viață, printre ale cărui caracteristici se numără o toxicitate crescută a mediului, consumul masiv de alimente procesate, de dulciuri și de medicamente, precum și stresul, sedentarismul și odihna insuficientă sau de proastă calitate.
- Unul dintre principalii factorii care pot afecta atât microbiomul, cât și peretele intestinal este alimentația nesănătoasă. Printre cele mai periculoase alimente sunt cele procesate și pline de aditivi, precum cele de tip fast food sau cele dulci. Acestea nu ne oferă mai deloc nutrienți, fiind în schimb pline de substanțe toxice.
- Un alt pericol pentru intestin este microplasticul. Anual ajung în organismul nostru cam 74.000 de microparticule de plastic, dintre care unele pot străpunge bariera intestinală, provocând leziuni și inflamații. De aceea e recomandabil să evităm alimentele și băuturile care au stat în ambalaje din plastic.
- Un mare dușman al intestinului sunt și medicamentele. Deși multă lume crede că numai antibioticele pot provoca ravagii, există și alte medicamente deosebit de periculoase pentru intestin, între care se numără antiinflamatoarele sintetice, antiacidele și anticoncepționalele.
- Creșterea și reducerea permeabilității intestinale sunt procese de durată. Oricât ar fi de subțire peretele nostru intestinal, el este atât de inteligent construit de natură, încât poate dura ani să fie afectat de stilul nostru nesănătos de viață. Însă procesul de vindecare poate, la rândul său, să necesite luni sau chiar ani întregi. Un motiv în plus să acționăm preventiv, ducând un stil de viață sănătos, astfel încât să nici nu ajungem vreodată să ne confruntăm cu asemenea probleme.
- Permeabilitatea intestinală poate fi măsurată cu ajutorul unor analize, precum testarea zonulinei din sânge, testul Lipopolizaharidă, testul lactuloză - manitol sau testarea IgA secretor (din scaun).
- Dacă suferim de sindromul de permeabilitate intestinală, medicii ne recomandă înainte de toate eliminarea alimentelor periculoase, precum cele alergenice și cele procesate și pline de toxine, și urmarea unei diete sănătoase, bogate în probiotice (fermenți și bacterii vii benefice pentru flora intestinală) și în prebiotice (carbohidrați care ajută la hrănirea bacteriilor benefice deja aflate în intestin).
- Printre alimentele benefice intestinului se numără leguminoasele, fructele și legumele, cerealele integrale, murăturile și unele produsele lactate, precum iaurtul sau chefirul, cu condiția să nu fi fost pasteurizate.
Antioxidants Boost, 30 capsule + GRATUIT o cutie de Magnesium Bisglycinate Boost, 60 capsule, Longevity BOOST
108,96 lei
Antioxidants Boost, 30 capsule, Longevity BOOST
108,96 lei
Immune plus, 60 capsule, Longevity BOOST
148,36 lei
Inubiotics Boost, 60 capsule, Longevity BOOST
158,06 lei
Liposomal Vitamin C, 60 capsule, Longevity BOOST
118,78 lei
Magnesium Bisglycinate Boost, 60 capsule, Longevity BOOST
68,78 lei
Mind Forte, 30 capsule, Longevity BOOST
158,00 lei
Pachetul Energy Boost
332,30 lei
Pachetul Imunity Boost
340,16 lei
Pachetul Wellness Boost
237,21 lei
Se-Inositol Boost, 60 capsule, Longevity BOOST
120,52 lei
Se-Inositol, 60 capsule, Longevity BOOST, Myo-Inositol
120,52 lei