Sistemul limfatic - unul dintre marii aliați ai imunității
Mai toate doamnele cochete au auzit despre masajul de drenaj limfatic, care e pe cât de plăcut, pe atât de util, inclusiv din punct de vedere estetic, putând contribui la tonifierea pielii și la reducerea pârdalnicei celulite. Totuși, destul de puțină lume știe că sistemul limfatic se numără de fapt printre componentele esențiale ale sistemului imunitar și că atunci când nu funcționează bine, ne poate da întregul organism peste cap. Din fericire, există câteva metode simple cu ajutorul cărora îl putem ajuta să funcționeze optim în mod constant.
Sistemul limfatic ajută la eliminarea toxinelor, hrănirea celulelor și susținerea imunității
Sistemul limfatic, a cărui existența a fost intuită încă din antichitate (după cum o dovedește de pildă menționarea sa într-unul dintre tratatele care alcătuiesc „Corpusul Hipocratic”, o colecție de lucrări medicale timpurii colectate în Grecia elenistică) este un sistem circulator al organismului la fel de important precum cel cardiovascular. Dacă cel de-al doilea ar putea fi comparat cu un sistem de aprovizionare cu apă potabilă, sistemul limfatic se aseamănă însă mai degrabă cu cel de canalizare, unul dintre principalele sale misiuni fiind acela de a colecta reziduurile și elementele nocive din celule și țesuturi, readucându-le apoi în fluxul sangvin, odată ce au fost reciclate, adică filtrate și neutralizate prin elementele care îl compun.
Cum funcționează însă acest mecanism complex? Prin procesul de filtrare capilară, sistemul cardiovascular procesează circa 20 de litri de sânge pe zi, eliminând plasma și păstrând celulele sanguine. Însă din plasma filtrată, doar 17 litri sunt reabsorbiți direct în vasele de sânge, alți trei litri rămânând în lichidul interstițial (soluția apoasă prezentă între celulele unui țesut). Iar una dintre principalele funcții ale sistemului limfatic este tocmai aceea de a asigura o cale alternativă pentru ca acești trei litri în plus pe zi să revină în sânge, după o filtrare prealabilă.
Un al doilea rol important al sistemul limfatic este acela de a transporta nutrienți, pe care îi redirecționează către fluxul de sânge, stimulând astfel hrănirea celulelor. În sfârșit, el susține sistemul imunitar, deoarece produce și eliberează celulele albe, numite limfocite, care identifică și distrug bacteriile, virusurile, fungii și paraziții care pătrund în organism.
Vasele sistemului limfatic sunt dispuse pe întreaga suprafață a corpului
Pentru a se achita cum se cuvine de aceste trei sarcini esențiale - eliminarea toxinelor, hrănirea celulelor și susținerea imunității - toate elementele sistemului limfatic trebuie să funcționeze bine și unitar.
La baza întregului sistem se află limfa, un lichid transparent, incolor sau cu o tentă gălbuie, a cărei circulație se produce în sens contrar forței de gravitație și care are aproape aceeași compoziție ca plasma sangvină, însă conține de asemenea, limfocite, alte celule albe, produse reziduale și proteine.
Limfa este transportată prin vasele sistemului limfatic, o vastă rețea de capilare și tuburi, care este dispusă pe întreaga suprafață a corpului. Vasele limfatice preiau excesul de lichid de la nivelul țesuturilor și filtrează limfa, pe măsură ce aceasta avansează cu o presiune redusă, asemănătoare cu cea a sângelui, către așa-numitele canale colectoare. În drumul ei, limfa întâlnește o sumedenie de structuri tisulare de mici dimensiuni, numite ganglioni, dispuse fie individual, fie sub forma unor grupuri, și care joacă un dublu rol: pe de-o parte, ele purifică limfa, filtrând celulele deteriorate și cele canceroase, iar pe de altă parte, produc și stochează celule ale sistemului imunitar, care pot distruge substanțele dăunătoare din lichidul limfatic. Mulți dintre ganglionii limfatici se află în zona axilelor, în cea a gâtului și în cea inghinală. Dat fiind rolul major pe care îl joacă ganglionii limfatici în organism, e important să îi monitorizăm cu atenție, pentru că inflamarea lor (numită în limbaj medical adenopatie) sau orice altă schimbare care îi vizează poate reprezenta indiciul unei probleme de sănătate, precum infecțiile virale și bacteriene ori procesele tumorale. Totuși, nu este cazul să ne impacientăm decât dacă inflamarea ganglionilor persistă mai mult de două săptămâni sau dacă e asociată cu alte simptome, precum transpirațiile nocturne, dificultățile de înghițire și scăderea inexplicabilă în greutate.
Sistemului limfatic îi sunt de asemenea asociate o serie de organe, precum splina, timusul, apendicele, amigdalele și adenoizii (numiți și amigdalele faringiene). B chiar și măduva osoasă, care are între altele rolul de a împiedica curgerea inversă a limfei. Tocmai pentru că aceste organe asociate sistemului limfatic sunt importante pentru sistemul imunitar, nu se recomandă să le extirpăm cu una cu două, așa cum procedează mulți cu amigdalele, în ideea că astfel vor scăpa (ei înșiși sau copiii lor) de infecțiile frecvente în gât. Specialiștii ne recomandă să nu apelăm la o astfel de măsură drastică decât atunci când medicul curant, bine familiarizat cu cazul nostru, ne recomandă cu tărie o asemenea intervenție chirurgicală.
Chiar și statul jos ori băile fierbinți ne pot afecta sistemul limfatic
Spre deosebire de sânge, care este pompat de inimă, limfa nu are o pompă, motiv pentru care se poate uneori confrunta cu fenomene de stagnare. Când fluxul limfatic devine congestionat, nu mai eliminăm așa cum trebuie apa și toxinele din organism, iar efectele pot fi dintre cele mai neplăcute, atât din punct de vedere estetic (formarea sau accentuarea celulitei, umflarea țesuturilor etc), cât și din punctul de vedere al stării generale de sănătate (scăderea imunității, oboseala, afectarea sistemului cardiovascular și endocrin etc.). Întrucât circulația limfatic e influențată între altele de mișcările mușchilor somatici și a celor scheletali, printre principalii factori care pot influența negativ libera circulație a limfei se numără atât sedentarismul ca atare, cât și statul mult în aceeași poziție, de pildă pe scaun sau culcat, ceea ce poate duce la blocări temporare ale circulației limfei în anumite regiuni ale corpului. Și alimentația nesănătoasă, care ne copleșește organismul cu o avalanșă de toxine după alta, ne poate pune în dificultate sistemul limfatic. În plus, mâncarea nesănătoasă, precum cea de tip fast-food, e adesea responsabilă pentru kilogramele în plus, care pot la rândul lor îngreuna circulația limfatică. La perturbarea fluxului limfatic poate de asemenea contribui într-o mare măsură stresul constant, care, la fel ca alimentația nesănătoasă, poate produce un mare număr de deșeuri metabolice. Printre factorii care pot afecta buna funcționare a sistemului limfatic se mai pot număra hidratarea insuficientă, statul prea mult în picioare, expunerea la temperaturi extreme - un rol negativ putând juca inclusiv inclusiv băile și dușurile exagerat de fierbinți - sau purtarea unor haine exagerat de strâmte.
Există și alți factori care pot favoriza apariția problemelor la nivelul sistemului limfatic, dar asupra cărora nu prea avem din păcate prea mult control. Venele anormale sau varicoase amplifică de pildă acumularea de lichid în spațiile tisulare, depășind cu mult capacitatea sistemului limfatic de a drena acest exces. Sistemul limfatic poate fi deteriorat permanent și de unele afecțiuni care provoacă inflamații, precum artrita reumatoidă. Deosebit de periculoase pentru buna funcționare a sistemului limfatic pot fi de asemenea unele infecții ale pielii, insuficiența cardiacă cronică, hipertensiunea arterială ori traumele care duc la pierderea de țesut moale (precum cele care se pot produce în urma unor accidente rutiere mai grave).
Cum ne putem da seama că ceva e în neregulă: oboseala, celulita și răcelile dese, printre primele semne
Dacă mâncăm nesănătos, nu ne hidratăm corespunzător sau nu facem suficiente exerciții fizice, lichidul limfatic poate fi îngroșat de toxine, circulația sa devenind deficitară sau, cum se zice în popor, „leneșă”.
Iar atunci când sistemul limfatic nu mai funcționează corect, apare într-o primă fază o stare generală de oboseală, care poate fi dublată și de apatie ori de retenția de apă. Deoarece de sistemul limfatic depinde și puterea de apărare a organismului, ne putem pomeni că răcim tot mai frecvent. Se poate întâmpla ca până și oglinda să ne semnaleze că ceva e în neregulă cu sistemul nostru limfatic. Putem de pildă observa apariția unor vase sparte, un aspect încărcat al pielii sau o accentuare a celulitei, mai ales în zona feselor și a coapsei, ori extinderea ei dramatică.
Dacă nu realizăm la timp că sursa uneia sau mai multora dintre aceste probleme ține de congestionarea fluxului limfatic, situația riscă să degenereze, putându-se ajunge inclusiv la apariția edemului limfatic (afecțiune cauzată de o acumulare de lichid limfatic în țesuturi și care poate fi ținută sub control cu ajutorul unui tratament adecvat, dar nu și vindecată), a unor probleme cardiovasculare sau chiar la declanșarea unui cancer.
Cele trei reguli de aur ale unui sistem limfatic sănătos
Sistemul limfatic are nevoie, în linii mari, de cam aceeași trei lucruri de care are nevoie și organismul ca întreg pentru a-și face treaba cum trebuie. Este vorba în primul rând despre o alimentație echilibrată și sănătoasă, bogată în fructe și legume și cât mai săracă în mâncăruri procesate, de tip fast-food, prăjeli, zahăr și aditivi. În al doilea rând (nu neapărat în ordinea importanței) este vorba despre mișcare. Deoarece aceasta contribuie în mod esențial la circulația limfei, este recomandabil să facem zilnic măcar o jumătate de oră de gimnastică, să dansăm, să înotăm sau măcar să ne plimbăm cât mai mult și mai des pe jos sau cu bicicleta. În al treilea rând, specialiștii ne recomandă să ne ajutăm sistemul limfatic să-și facă treaba cât mai bine asigurându-i organismului o hidratare corectă și îndestulătoare.
Dacă respectăm toate cele trei reguli de aur expuse mai sus, se reduce de asemenea, aproape ca de la sine, și probabilitatea de a ne îngrășa excesiv. Iar potrivit specialiștilor, asta este cum nu se poate mai bine pentru sistemul limfatic, asupra căruia kilogramele în plus riscă să apese deosebit de greu, frânându-i activitatea.
Câteva trucuri pentru stimularea limfei
Dincolo de respectarea unii stil de viață sănătos, există însă și câteva metode concrete la care putem apela pentru susținerea sistemului limfatic. Una dintre ele este așa-numitul periaj uscat, care stimulează vasele limfatice să dreneze substanțele nedorite către organele care se ocupă de procesul natural de detoxifiere. Circulația limfatică poate fi stimulată și făcând dușuri alternante, calde și reci, ori practicând exerciții de tip pilates sau yoga. Aceasta din urmă are și avantajul de a reduce stresul și, implicit, cantitatea de deșeuri metabolice căreia sistemul limfatic trebuie să îi facă față. Și respirația adâncă pune limfa în mișcare. În primul rând, deoarece determină contracții musculare, iar în al doilea rând, pentru că surplusul de oxigen ajută la subțierea limfei, prin reducerea cantității de grăsimi și toxine. O alternativă viabilă este râsul, care produce exact aceleași efecte, la care se adaugă și secretarea așa-numiților „hormoni ai fericirii”. Cu alte cuvinte, o comedie bună sau o seară petrecută în compania unor prieteni amuzanți se pot dovedi nu doar modalități plăcute de a vă petrece timpul, ci și căi eficiente de stimulare a limfei.
Pe lângă metodele de mai sus, pe care le putem aplica fără a cheltui bani, putem apela și la masajul de drenaj limfatic sau la gemotarepie. Iar cine are voință, poate apela pentru o vreme la ajustarea alimentației, renunțând de pildă câteva zile la consumul de sare, zahăr, produse de origine animală și făinoase, în favoarea fructelor, legumelor, leguminoaselor, a nucilor și a semințelor crude.
Immune plus, 60 capsule, Longevity Boost
Antioxidants Boost, 30 capsule, Longevity Boost
108,96 lei
Bergamot pure essential oil, ulei esential de bergamota, 10 ml, Longevity Boost
85,45 lei
Geranium pure essential oil, ulei esential de geranium, 10 ml, Longevity Boost
135,45 lei
Immune plus, 60 capsule, Longevity Boost
148,36 lei
Inubiotics Boost, 60 capsule, Longevity Boost
158,06 lei
Lavender pure essential oil, ulei esential de lavanda, 10 ml, Longevity Boost
110,21 lei
Magnesium Bisglycinate Boost, 60 capsule, Longevity Boost
68,78 lei
Myo-inositol seleniu, 60 capsule, Se-inositol, Longevity Boost
120,52 lei
Pachetul Energy Boost
332,30 lei
Pachetul Wellness Boost
237,21 lei
Therapeutic bath salt, sare de baie Epsom cu lavanda, Longevity Boost
109,45 lei
Vitamina C Lipozomala, 60 capsule, Longevity Boost
118,78 lei