7 metode pentru stimularea sistemului limfatic
Deși nu acordăm în general prea multă atenție sistemului limfatic, atunci când acesta nu funcționează bine, el ne alertează provocându-ne tot felul de neplăceri, începând cu oboseala, apatia, retenția de apă, răcelile frecvente și celulita și culminând cu apariția edemului limfatic, a unor probleme cardiovasculare sau chiar a cancerului. Din fericire, toate aceste probleme sunt ușor de ocolit, dacă mâncăm sănătos, facem destulă mișcare și ne hidratăm corect. În plus, există cel puțin șapte metode care ne permit să ne punem rapid limfa la treabă, atunci când avem senzația că s-a cam lenevit.
- Respirația adâncă
Circulația limfei nu este acționată de o pompă, așa cum se întâmplă cu circulația sângelui, care se slujește de bătăile inimii, ci depinde de mișcările musculare și de respirație. Iar dacă respirăm mai adânc, stimulăm într-o mai mare măsură circulația sistemului limfatic. O putem face în mod natural, atunci când ne amintim, profitând de pildă de momentele moarte ale zilei, cum sunt cele în care stăm la semafor sau așteptăm să se încălzească apa din ibric. Există însă și exerciții speciale de respirație. Unul dintre cele mai simple este să vă goliți plămânii complet de aer, apoi să inspirați încet, pe nas, simțind cum partea de jos a plămânilor se umflă și umflând odată cu ei și zona abdominală. Repetați de cel puțin trei-patru ori. O altă tehnică, mai sofisticată, dar și mai eficientă, este să vă cuprindeți nasul cu degetul mare plasat pe nara dreaptă, iar inelarul și degetul mijlociu pe nara stângă. Închideți nara dreaptă presând-o ușor cu degetul mare, iar apoi expirați și inspirați ușor pe nara stângă. Închideți apoi nara stângă, expirând și inspirând lent cu cea dreaptă. Ideal e să repetați câte cinci cicluri ale acestui exercițiu. Eventual înainte de culcare, pentru că vă va ajuta și vă relaxați, dând uitări grijile zilei, și să dormiți mai bine.
Dacă tehnica de mai sus vi se pare exagerat de serioasă, râdeți. Hohotele de râs nu numai că pun limfa în mișcare, dar ne și ajută să eliminăm stresul, prin secretarea „hormonilor fericirii”.
- Periajul uscat
Această metodă are avantajul de a fi la îndemâna oricui și de a dura extrem de puțin. La periajul uscat, care se efectuează de preferință zilnic, înaintea dușului de dimineață, este recomandabil să folosiți o perie de corp din fibre naturale, care să nu vă irite pielea, și cu coada lungă, astfel încât să puteți peria cu ușurință întreaga suprafață a corpului. Masați-vă pielea cu mișcări circulare, începând cu talpa și laba piciorului și continuând de jos în sus, mereu către inimă, spre șolduri și fese. În continuare trebuie periate palmele și brațele, insistând pe zona axilei, unde se află o mare parte dintre nodulii limfatici. Periați-vă apoi spatele și, în final, abdomenul (în sens invers acelor de ceasornic). Durata periajului uscat variază între minimum două până la maximum cinci minute.
- Dușurile alternante
La dușurile alternante, calde și reci, puteți apela la sfârșitul băii sau a dușului obișnuit, cu condiția să nu aveți tensiunea arterială crescută sau să nu fiți răciți. Lăsați apa fierbinte să curgă pe dvs. timp de un minut sau două, iar apoi alternați vreme de circa un minut cu apă rece. Repetați operațiunea de cel puțin patru ori. Dușul alternativ, numit și duș scoțian, are numeroase beneficii pentru sănătate, punând în mișcare nu numai limfa, ci și sângele. Cei care fac cu consecvență asemenea dușuri, capătă de exemplu un sistem imunitar mai puternic, sunt mai energici, dar și mai bine dispuși, dorm și se recuperează mai bine după efort.
- Yoga
Yoga reprezintă o bună alternativă pentru cei care vor să facă mișcare într-o manieră mai blândă, fără a risca să-și forțeze de exemplu articulațiile și fără a fi neapărat siliți să iasă din casă pentru a-și face norma zilnică de exerciții. Yoga are și avantajul de a reduce stresul și, implicit, cantitatea de deșeuri metabolice căreia sistemul limfatic trebuie să îi facă față. În plus, prin intermediul exercițiilor de yoga, vă puteți deprinde și cu unele tehnici de respirație, care, după cum am văzut, se pot dovedi la rândul lor deosebit de utile pentru îmbunătățirea fluxul limfatic. Atenție însă: e foarte important să faceți exercițiile de yoga nu doar consecvent, ci și corect. Iar în acest scop e bine să apelați la un specialist măcar la început, până când învățați bine fiecare exercițiu în parte.
- Masajul de drenaj limfatic
Acesta este un masaj terapeutic executat prin mișcări ușoare și lente, menite să stimuleze fluxul limfatic. Beneficiile mesajului de drenaj limfatic sunt multiple, între ele numărându-se accelerarea procesului de slăbire, atenuarea celulitei și a edemelor, creșterea imunității și, desigur, relaxarea. Atenție însă: nu orice maseur este capabil să facă un masaj de drenaj limfatic ca la carte. Ideal e să vă adresați unui kinetoterapeut, care înțelege exact cum funcționează sistemul limfatic și cum poate fi el stimulat într-un mod cât mai eficient, astfel încât să puteți beneficia la maximum de pe urma acestei proceduri deloc simple.
- Gemoterapia
Gemoterapia este o terapie naturală care utilizează extracte obținute din țesuturi vegetale aflate în faza de creștere și care este folosită inclusiv pentru stimularea sistemului limfatic. Pentru un efect detoxifiant la nivel limfatic sunt recomandate de pildă extractul din sevă de mesteacăn și mlădițele de lemn câinesc, în vreme ce extractul de muguri de nuc este folosit în afectări ale ganglionilor limfatici și ale organelor limfoide. Copiilor care fac frecvent amigdalite specialiștii le pot recomanda în unele cazuri cure profilactice cu extract din muguri de mesteacăn, de brad și din mlădițe de măceș.
- Curele de detoxifiere limfatică
Unii specialiști le recomandă celor care se plâng de lenevirea fluxului limfatic diverse cure de detoxifiere, în timpul cărora pacienții trebuie să consume vreme de mai multe zile numai apă și sucuri preparate din anumite fructe și legume. O cale mai puțin drastică de a ajuta sistemul limfatic să se repună pe picioare este să ne abținem să consumăm o vreme la fel de multă sare, zahăr, ouă, carne, lactate și produse făinoase ca de obicei, optând în schimb pentru fructe, legume, leguminoase, nuci și semințe crude. Sau să ținem măcar din când în când post.
Antioxidants Boost, 30 capsule, Longevity Boost
108,96 lei
Bergamot pure essential oil, ulei esential de bergamota, 10 ml, Longevity Boost
85,45 lei
Geranium pure essential oil, ulei esential de geranium, 10 ml, Longevity Boost
135,45 lei
Immune plus, 60 capsule, Longevity Boost
148,36 lei
Inubiotics Boost, 60 capsule, Longevity Boost
158,06 lei
Lavender pure essential oil, ulei esential de lavanda, 10 ml, Longevity Boost
110,21 lei
Magnesium Bisglycinate Boost, 60 capsule, Longevity Boost
68,78 lei
Myo-inositol seleniu, 60 capsule, Se-inositol, Longevity Boost
120,52 lei
Pachetul Energy Boost
332,30 lei
Pachetul Wellness Boost
237,21 lei
Therapeutic bath salt, sare de baie Epsom cu lavanda, Longevity Boost
109,45 lei
Vitamina C Lipozomala, 60 capsule, Longevity Boost
118,78 lei